Spin van papier
Deze spin is eenvoudig te maken van een cirkel van papier, maar willen we tegelijk een knip oefening aanbieden dan is het beter een cirkel op papier te tekenen. De kinderen knippen de cirkel uit. De cirkel wordt naar het midden open geknipt. De losse delen worden over elkaar vast geplakt. Het lijf is klaar. De poten kunnen gemaakt worden van vlechtstroken. Maar sommige kinderen kunnen ook proberen muizentrapjes te maken.

Tip: leuk om de spinnen op te hangen in één groot web.

Spin van pompoenen en chenille draad
Voor het maken van de pompoen hebben we nodig:

– stevig karton

– wol

We knippen uit het karton twee cirkels. In beide cirkels maken we een even groot gat. Leg de cirkels op elkaar en we kunnen beginnen met de wol door het gat om de cirkel te draaien. Knip wanneer de pompoen klaar is met een schaar tussen de twee kartonnen cirkels de draadjes door. Voor de cirkels verwijderd worden steken we vier chenille draden (poten) door het gat. Nu is het van groot belang een stevig draad tussen de cirkels door te trekken om vervolgens goed vast te knopen. Dit om alle draadjes goed bij elkaar te houden. Nu kunnen we de cirkels verwijderen.

Web van stroken
We bieden de kinderen hele vlecht stroken aan. Nadat eerst is uitgelegd hoe een spin een web maakt kunnen we het web laten namaken met behulp van vlecht stroken. Door hele vlecht stroken aan te bieden kunnen we de kinderen veel laten leren over meten.

Web van kastanje en saté prikkers
Druk de saté prikkers in de kastanje. Laat de leerlingen met draad het web afmaken. Van binnen naar buiten wordt de draad steeds om de saté prikker gedraaid.

Zo woont Frederik
De omgeving van de spin bouwen met blokken / wereldspelmateriaal (dieren) Spreekt voor zich. Nog leuker wordt het wanneer er voor deze opdracht de zandtafel wordt gebruikt. Echt groen (blaadjes en takjes) is natuurlijk helemaal geweldig.

Web van lijm en zand
Laat van lijm (plaksel) een spinnenweb op een groot papier maken. Bestrooi vervolgens het werk met zand. Het resultaat is erg leuk. Snelheid is bij deze opdracht wel belangrijk. De lijm moet niet snel drogen.